Езеро създадено от феи

от

публикувано на 15.07.2022

Едно от най-красивите езера в Европа, а може би и в света е Блед. Намира се в Словения. Легендата разказва, че било създадено от  феи.

Някога на мястото на езерото растяла буйна зелена трева. Наблизо живеели овчари. Техните овце харесвали това място заради вкусната паша и често дори отказвали да се приберат в кошарите си. Но, мястото било безопасно, нямало диви животни, които да нападнат стадата. Всяка вечер, след залез слънце отнякъде идвали  няколко феи и танцували по цяла нощ, но в един момент тревата започнала да намалява и тогава феите помолили овчарите да построят ограда, за да може овцете да си пасат на воля, а феите да танцуват,  колкото си искат. Овчарите отказали да изпълнят молбата им и не след дълго били наказани. На мястото на тучната трева се появило красиво езеро, а по средата му изникнал остров, до който само феите можели да стигнат. Точно там те продължили да танцуват, а овцете и техните собственици се принудили да напуснат мястото.

Водите на езерото Блед са изумрудени на цвят и много чисти. В тях плуват лебеди и различни видове птици. В средата, където е единственият остров има красива църква и замък. В южната част на езерото се вливат термални води и в тази част водата достига близо 26 градуса.  Там се намират и плажовете за туристите, а топлата вода притежава лечебни свойства.

Ако някой ден пътувате до Словения, отбийте се до езерото Блед. Природата в тази част на страната е много красива, а вие ще си направите чудесна разходка.

 

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: