На Канарските острови няма канарчета

от

публикувано на 02.08.2022

Знаете ли, че на Канарските острови няма канарчета, но за сметка на това някога е имало много зли кучета,  чиято порода била селектирана специално, за да охранява затворници.  На тяхната порода островите дължат името си или поне това за сега е официалната версия за името им. Наричат  ги накратко  още Канарите. Те са общо седем на брой,  разположени в Атлантическия океан и от техните брегове се вижда северна  Африка.

Има най-различни легенди за името на този архипелаг. В една от тях  се споменава за особен вид канарчета, които живеели само тук, но от тях сега няма и следа. Друга история разказва, че тук се появили много  тюлени, доплували  от север, но останали за малко. Дълго време тези места носели името Тюленовите острови.

Островите са скалисти, но върху част от тях има великолепни плажове, с кристално чиста вода. На най-големия от тях  има и вулкан. Той се нарича Тейде и е висок  3718 метра. Местните жители, които обитавали острова преди много години смятали, че там живее богът на Канарите,  който бил  техен създател. Но,  никой не го бил виждал, нито пък той обичал да се показва.

Канарските острови са много предпочитани за почивка от туристите. Там живеят различни видове животни и екзотични птици. Освен познатите на всички финикови палми, там се срещат  много храсти и дървета, които са характерни само за това място. Например драконовото дърво, чиято корона  прилича на чадър,  заради гъсто разположените в нея клони.

Ако един ден посетите тези места със сигурност ще останете възхитени от красивата природа. Част от островите са превърнати в резервати,  а през цялата година въпреки топлото и сухо време,  вулканът Тейде е покрит със сняг.

 

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: