Как се плете рибарска мрежа?

от

публикувано на 07.08.2022

На  15  км на юг от Бургас се намира едно малко  рибарско селище, което се нарича  Ченгене скеле. Известно е  още с името „Рибарската  Венеция“. Цялото селце  е разположено върху водата и всеки може да се разходи по  водните  улици  с лодка.

Селището е превърнато в туристически комплекс и предлага много забавления за децата.  Няколко експозиционни къщички, които носят имена като  „Тайфа“,  „Бурунтия“ и „Евксински понт“ повеждат малките посетители  на едно пътешествие из историята на Черно море,  рибарските обичаи и бита  на морските вълци.  Тук могат да се наблюдават демонстрации по  плетене на мрежи,  заплитане на въжета и морски възли,  дегустация на традиционни храни и представяне на  поверия и легенди за дълбините на морето.

А тези от вас, които  искат да направят нещо ново и наистина забележително, могат да се включат към екипа на рибарите, които сами строят лодките си и след това влизат навътре в морето, за да ловят риба. Трудно ли се прави лодка и какво трябва да има в нея, за да бъде сигурна и стабилна във водата? Всичко това и още много други неща ще научите в селището Ченгене скеле,  в което със сигурност няма да скучаете.

Източник: Община Бургас

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: