Днес е международният ден на вафлата

от

публикувано на 24.08.2022

Знаете ли, че вафлите са били приготвени за пръв път от древните гърци? После римляните намерили отнякъде рецептата и  започнали и те да си ги приготвят. През 16-ти век хората, които живеели  в  Нидерландия , Белгия  и Германия  открили начин  да правят вафли по тяхна рецепта. Легендата разказва, че един холандски сладкар решил да патентова това вкусно захарно изделие и да разкрие пред  всички тайната рецепта за приготвянето му. Но, бил заплашен със смърт от английския двор и той така и не го направил. Легендите са много интересни,  дали са верни, може само да гадаем.

През 1869 година, точно на този ден един сладкар в Ню Йорк решил да покаже пред публика новото си изобретение – железен уред за печене на вафли. Вафлите са пренесени в Америка от холандски мореплаватели. В превод от немски „Waffel“ означава пчелна пита. Ако погледнете вафлената коричка ще видите, че тя наистина наподобява точно това.  Тези малки кутийки върху повърхността не позволяват на пълнежа да попадне върху тигана или плочата за печене на вафлени кори и той да загори.

След като вафлите започнали да се произвеждат масово и да достигат до повече хора, настъпил истински бум в търсенето и предлагането им. Хората ги харесвали и с годините сладкарите  приготвяли  различни видове, пълнени с мармалад, какаов крем и шоколад. Днес това сладко изкушение е любимо на малки и големи.  Какво ще кажете в  международния ден на вафлите   да си направите едно вафлено парти с различни по размер и вкус  вафлички?

Източник: Bg-mama

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: