Какво е това Медовик?

от

публикувано на 14.08.2022

Името може би  не ви е познато, но всъщност не е точно така.  „Медовик“ е нещо много вкусно и освен, че съдържа мед, в него има и заквасена сметана, блатове, боровинки и орехи. Какво е първото нещо, за което се сещате, при тези изброени продукти. Не ви ли прилича на торта? Така е и то не каква да е , а френска селска. Нейната история няма нищо общо с Франция.

Всъщност родината й е Русия и това сладко изкушение носи името „Медовик“,  заради вкусните си медени блатове. Създаването ѝ датира от преди няколко века, когато император Александър I се оженил за младата  принцеса, а в последствие и руска императрица Елисавета Алексеевна. Тя била известна с това, че не обича мед. И заради това  придворните готвачи избягвали използването на този толкова  вкусен  продукт в кухнята на двореца. Един  от новите готвачи  решил да експериментира и така се появила тази  торта.

Тя  очаровала императрицата, а готвачът в крайна сметка признал, че успехът й се дължи на меда.  Той  бил похвален,  заради този вкусен шедьовър, който приготвил, а неговият сладкиш и до днес остава в историята на сладкарството, като един от най-предпочитаните. Не е ясно защо по-късно тортата се свързва с Франция, може би и французите  са приготвяли нещо подобно и са го представили като френски десерт. Но, това е само предположение.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: