„Ранобудно петленце“ от 12 до 16 септември

от

публикувано на 11.09.2022

Каква ще е приказната ни програма в седмицата, която връща властта на алармите, будилниците, на петльовото кукуригане и училищния звънец? Това е празнична седмица и за вас, и за „Ранобудно петленце“, защото то пак ще придружава с приказка сънените закуски и приготвянето на раниците.

Ще започнем с една история. Кой ли е измислил в училище да има звънец? За целия свят е трудно да кажем, но за България знаем. През 1843 година учителят Иван Момчилов, преподавател в училището в град Елена, въвежда правилото да се бие камбанка в началото и в края на часовете. Същият учител измислил още нещо ново – да спрат да се наказват децата в училище, както било дотогава. Учителите били задължени да се обръщат към учениците с думите „мило мое“.  А вие готови ли сте за училище? Приказките в тази празнична седмица са за учението и за приятелството.

В понеделник, на 12 септември, ще ви напомним за обратите и даровете на приятелството във великолепната история на Туве Янсон – „Муминтрол и дракончето“.

Колко е важно да имаш умна и учена съпруга, когато си принц, а и не само, ви разказва татарската приказка „Абдул и Азира“, която ще прозвучи на 13 септември, във вторник.

На 14 септември, сряда, в подготовката за училище логично се включва „Жабешки буквар“ от любимите „Малки жабешки истории“ на Йордан Радичков.

В четвъртък традицията повелява да чуем приказка, написана от дете. Точно такава история е „Изобретателният принц“, която ще чуете в утринта на 15 септември.

В петък, 16 септември, ще разберете кой е най-добрият начин за учене, според норвежците, представен в приказката: „Да видиш със собствените си очи“.

Приказките на „Ранобудно петленце“ очаквайте в 7 без 10 часа, от понеделник до петък, по програма „Христо Ботев“.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: