Каналите на Брюж

от

публикувано на 30.09.2022

В Европа има няколко градчета разположени върху вода. Това са Венеция, Амстердам – столицата на  Нидерландия и Брюж – китен малък град, който се намира в Белгия. Брюж или още Брюге  е известен с красивите си площади, фламандските къщи, прекрасните катедрали с високи камбанарии и каналите, пръснати из целия град.

През града минава река Рее, която заради сериозните дъждове през цялата година е пълноводна и част от нейното корито прелива в живописни канали, покрити със средновековни мостове. За разлика от Венеция тук гондоли няма. За придвижване се използват само малки лодки и туристически корабчета, но водният трафик е изключително интензивен.

Повечето сгради също се намират във водата и първите им етажи са изцяло необитаеми, затова я наричат „Малката Венеция“. Градчето се слави още и с изящната си дантела, която се продава почти навсякъде и разбира се,  с вкусния си шоколад, характерен за цяла Белгия.

Ако някой ден отидете до тази малка европейска страна, задължително се отбийте в Брюж и се насладете на приказната му атмосфера. Градът е част от културното и историческо наследство на Юнеско.

Източник: Wikipedia

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: