Кой е приказният разказвач Роалд Дал?

от

публикувано на 12.11.2022

В студиото на ДЕТСКОТО.БНР гостуват Николета, Иван и Димитър от Основно училище „Отец Паисий“ в село Лозен, Софийско. С тяхна помощ ще ви разкажем за автора на любимите ни литературни герои – Матилда, Уили Уонка, Великата вещица, Джеймс, Г.Д.В. – Големият дружелюбен великан и много други.

Британският писател с норвежки корени Роалд Дал е автор на книгите „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Г.Д.В., „Вещиците“, „Матилда“, „Костенурке, костенурке“, „Джеймс и гигантската праскова“, „Семейство Тъпашки“, „Огромният крокодил“, „Фантастичният господин Фокс“, „Вълшебният пръст“, биографичната „Момче“, „Изключително гнусни рецепти и други вкусни удоволствия“, за които ще чуете повече в звуковия файл.

Някои от вас може и да са доволни да научат, че Роалд Дал до края на живота си пише с много правописни грешки. Ето го и доказателството: писмо до майка му, наречено „Изпрати ми кестени“. Да видим дали ще успеете да намерите правописните грешки в него:

Мила мамо,

Извинявай, че не съм писал преди. Имаше футболен мач фчера срещу кларънс и първите единайсет изгубиха с два гола. Резултатът беше 3 на 2, но вторите 11 спечелиха с 5 гола и резултатът беше 5 на 5. Надявам се, че не сте хванали настинка. Днес е доста хубъв ден. Отивам на църква. Надявам се, че майк е добре. Майор Котам ще рецитира нещо на име „както ти харесва тъзи вечер.“ Моля, изпрати ми кестени по-бързо, но не много. Прати ми ги в кутия и я увий в хартия.

С обич: Момчето

Писма и снимки на британския писател днес могат да се видят в Музея на Роалд Дал в Грейт Медисън. Това е английското село, в което той е живял. Там се намира и малката чаровна къщичка, в която авторът е създал едни от най-любимите ни детски литературни герои. Невероятните рисунки в книгите на Роалд Дал са на илюстратора и писател Кеунтин Блейк. Но за него предстои да ви разкажем някой следващ път.

А сега заповядайте в света на Роалд Дал! Приятно слушане!

Източник: Уикипедия
Източник: Зорница Цанева
Източник: Уикипедия / Музеят на Роалд Дал

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: