Лапландия – любимото място на Дядо Коледа

от

публикувано на 22.12.2022

Всички вие знаете много добре,  че в областта  Лапландия се намира къщата на  Дядо Коледа. Да, така е,  градчето се нарича Рованиеми и в него има истински джуджета, работилница за играчки  и северни елени, които тук  са нещо като домашни любимци.

Релефът на Лапландия е равнинен и хълмист на места. Затова на добрия старец му е необходима летяща шейна, за да може да се придвижва по-лесно. Древни легенди разказват, че по тези места  живеят малки и много палави земни духчета, които и до днес се крият някъде из гъстите борови гори и може би излизат само нощем, за да се катерят по дърветата или да направят някоя беля.

И нещо любопитно за тези географски ширини: в продължение на около два месеца слънцето в Лапландия почти не залязва. Това се случва  в  териториите на север от Полярния кръг.  Явлението продължава  цели 73 дни. През това време  светлата част от деня може да продължи  24 часа.

Колкото и студена да е Лапландия, тя е изключително интересна и загадъчна. Кой знае колко тайни са скрити под дебелия сняг,  който я покрива почти през цялата година.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: