На разходка из залите на палеонтологичния музей в София

от

публикувано на 09.01.2023

Чували ли сте думата „Палеонтология“ и знаете ли какво означава тя? Ще ви кажа: това е науката, която изучава древните организми и се занимава с проучването и откриването на вкаменелости от животни и растения от различни геоложки епохи. Сигурно веднага ще се сетите за динозаврите и мамутите.

Музеят по палеонтология и исторична геология  в София, съществува от  1965  година и се помещава в сградата на Софийския  университет „Св. Климент Охридски“. Заради необичайното си разположение, не е много познат на децата, но е доста интересен поради хилядите вкаменелости, които съхранява. Най-впечатляващ е  скелетът в естествен размер на динозавър от рода Дейнотериум.  Голяма част от костите използвани за реставрацията на праисторическото животно са автентични. Дълъг е 7 метра и е висок около 4 метра и по изгледа на  зъбите му учените предполагат, че той е бил на възраст  45 години.

Дейнотериумът е изчезнал в края на последната „ледена епоха“, т,е. преди около 11 хиляди години и се смята, че е един от най-големите на ръст бозайници, обитавали някога нашата планета.

В музея може да се види още богата колекция фосили на безгръбначни, скални образци и вкаменелости, намерени в България, както и уникални  геоложки карти.

Ето, ви една идея за свободното време, в която може да научите повече за древните мастодонти,  живели някога по тези земи.

 

Източник: Музей по палеонология към Софийския университет

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: