Вулканът, който притежава езеро

от

публикувано на 31.01.2023

Да видиш вулкан, който изригва е наистина величествено и доста страховито изживяване. По света има много вулкани. Някои от тях са заспали дълбок сън, други се крият под водата, а трети си имат  езеро в кратера.

Такъв е и Таал – той никога не спи, а от време на време показва истинската си мощ и то до такава степен, че жителите на град Манила – столицата на Филипините и близките градчета, разположени около него,  редовно се евакуират при настъпваща опасност. Таал се намира в езеро , а самият той в кратера си също има малко езерце.

Кратерът му е с диаметър 2 км, а вътрешното езеро се е образувало след голямото  изригване през 1911 година. В момента учени са се заели с проучване на детайлите около изригванията му. Те дори искат да поставят предупредителна система, която да уведомява хората за  опасност.

Днес вулканът Таал е част от Тихоокеанският огнен пръстен – регион с формата на подкова, известен със своите 4 големи вулкана и силна сеизмична дейност. Той  се посещава от много туристи, когато не изригва.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: