„Като Айнщайн“. Гравитацията

от

публикувано на 11.02.2023

Зимата понякога подлага на изпитание способността ни да се задържим прави по заледената улица. Коя е силата, която ни тегли да тупнем на земята и не ни дава да излетим свободно – ето на това посветихме разговора си с Кристиян, Никола и Борис за рубриката „Като Айнщайн“. Чуйте ни!

Момчетата бяха на прав път: от векове се знае, че има сила, свързана с привличането, която действа на всички обекти. Учените наричат тази сила гравитация. Името й е дадено от Исак Нютон, който е живял преди повече от 300 години. То идва от латинската дума „gravitas“, означаваща „тегло“. Тази сила се нарича и с други имена – „гравитационно взаимодействие“, „всемирно привличане“, „универсално притегляне“.  Децата най-често я наричат „земно привличане“, но тя действа навсякъде във Вселената. Казано кратко – всички тела падат едно към друго: ние падаме към нещо и то пада към нас.

Както правим винаги в рубриката „Като Айнщайн“, и за гравитацията потърсихме  среща с учен. Ето какво разказа на децата още физикът Николай Теохаров.

 

 

 

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: