Как са живяли древните елини?

от

публикувано на 24.02.2023

Представете си, че притежавате машина на времето. Къде бихте искали да отидете с нея? Дали ще се върнете в миналото или ще отидете в далечното бъдеще – изборът е ваш. Аз ви предлагам да отидем на гости  на древните гърци и спартанците, които непрекъснато водели войни, за да докажат кой  народ е по-силен и ще завземе най-много територия.

Древните елини обитавали територията на днешна Гърция и островите около нея, също така малоазийското крайбрежие на Егейско море (място в днешна Турция), остров Кипър, Сицилия, както и южните части на Апенинския полуостров. Те били много добри занаятчии. Археолозите и до днес намират съдове и различни оръдия на труда от неолитната, бронзовата и желязната епоха. По време на архаичния период, който започнал през 8-7 век преди новата ера,  са основани първите полиси, които се разрастват и укрепват към средата на века. Започнало развитието на политическите и икономическите отношения, военното дело и културата. Създадена била гръцката азбука, съчинени били първите разкази и стихотворения, наречени епоси. Започнал разцвет в строителството и архитектурата. Но, точно по това време елините често воювали с древна Спарта. Съперничеството между тях играело важна роля в Древногръцката история през 4 век преди Христа.

Атина била оживен търговски град, в който непрекъснато прииждали граждани от други полиси. Върховната власт била в ръцете на народното събрание. ….Спарта била управлявана от двама царе и висши длъжностни лица. Спартанското общество се подчинявало на строги военни закони. Градът бил известен със строгата си дисциплина и великолепно обучената си армия. Столицата на днешна Гърция- Атина, носи името на древногръцката богиня на мъдростта и знанието. И до днес, това е най-големият град в южната ни съседка.

Богинята Атина била известна със спокойния си нрав, както и с това, че водела битки само за справедливи каузи и никога безпричинно. Тя е една от главните фигури в древногръцката митология и по своята значимост е равна на Зевс,  дори си съперничи с него за известен период от време. В един от гръцките митове се разказва как Атина и богът на морето Посейдон искали да бъдат покровители на столицата. Гражданите решили да приемат покровителството на този бог,  който направи по-добър подарък на града. Посейдон подарил извор, но водата била солена, като морската, и не ставала за пиене. Атина подарила маслиново дръвче, което давало плодове. От тях се правел зехтин, а стъблата и клоните на дъврото хората използвали за дървесината. Така Атина спечелила съревнованието и станала покровителка на града. Вече сме готови да се върнем назад във времето, заедно с Божидар, Милица и Никол от 77-мо основно училище „Св. св. Кирил И методий“.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: