Разговори в Муминската долина с децата от ЧОУ „Св. Климент Охридски“

от

публикувано на 26.03.2023

Знаете ли къде е Муминската долина и кои са нейните обитатели? Точно за героите на писателката Туве Янсон си говорихме с нашите гости – учениците от пети клас на ЧСУ „Св. Климент Охридски“: Елица, Ан-Мари, Ния, Севдалина, Дориана, Виктория, Мая и Борис.

Може би и на вас се е случвало да започнете да пишете разказ или да изберете да гледате филм точно за това, от което се страхувате. Това направила и Туве Янсон. Тя се страхувала от домашните тролове, за които слушала истории още от детството си, но вместо да се опита  да ги забрави, тя ги рисувала в ъгълчетата на картините си и дори на стената у дома. Нарекла ги муминтролове. Първата книга за тях написала през зимата на 1940 година в мрачното и неясно време на Втората световна война. Точно тогава Туве не е желаела да става известна с тази книга или да я публикува, а искала да напише кратка история за приключенските обрати и за спасението, които животът поднася на едно малко тролче и неговата майка.

 

Децата могат да създават чудесни истории и сами ще се уверите в това. Но как възрастните пишат за деца?  Чуйте какво е задължителното условие за това. Ще бъдете изненадани!

Книгите на Туве Янсон вдъхновяват артисти от цял свят да създават нови истории, картини, предмети и музика. Милена Великова и Маргарита Петрова са част от създателите на представлението за деца с муминска тематика в сърцето „Приключение с кораб“.

Гледайте от светлата страна на живота и бъдете пленени от ваши вълшебни истории!

Източник: https://wallpapers.com/

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: