Книжка за билките

от

публикувано на 21.03.2023

От хилядолетия билките и подправките са част от ежедневието на хората. Полезните растения се използват в  медицината, козметиката, кулинарията и много други сфери на живота. Преди хладилникът да навлезе в ежедневието ни, храната е била запазвана благодарение на тях. Билките в България са около 3600 вида. За лечебни цели  се използват около 650 от тях.

Благодарение на разнообразните климатични и почвени условия по нашите географски ширини, българските билки съдържат висок процент биологично активни вещества, които са много полезни за организма…. А сега, ще ви срещна с децата от 2А клас на училище „Летец Христо Топракчиев“, в град Божурище. Тяхната класна ръководителка г-жа Румяна  Младенова решава да им даде интересна задача: всяко дете да напише книжка за билките, като само избере за кои от тях да разкаже, както и да направи  цветна рисунка.

Една от най-известните билки е лайката. Всички деца знаят как изглежда тя, но не я наричат с това име, а по-често й казват маргаритка. Хората още в древността вярвали, че тя е свещена билка и има чудодейни свойства.

С нетърпение очаквам и книжката с приказки, които децата от 2А клас на училище „Летец Христо Топракчиев“ в град Божурище ще напишат. Обещавам веднага след като стане готова, да ви я представим. А вие коя билка от всички изброени най-много харесахте? На мен ми допаднаха всичките, а и от децата научих много полезна информация за тези растения, за което им благодаря!

 

 

Източник: Калина Колева
Източник: Калина Колева
Източник: Калина Колева
Източник: Калина Колева
Източник: Калина Колева

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: