Емоциите при малките деца: две уникални нови книги в помощ на родителите

от

публикувано на 22.03.2023

Случва ли се да кажете на детето: „Няма нищо!“ или „Недей да плачеш!“. Тези забележки не го успокояват, те отхвърлят възможността да опознаете емоциите му и да и то да ги приеме.

Две ценни книги за деца на възраст от 6 месеца до 3 години, които съдържат ключови думи, изразени в жестове и показани в рисунки и видео клипове, издава „Колибри“. Това са „Толкова много емоции“ и „Време е за сън“, подписани от духовитата Мари Као. Превода на български език е на Албена Шарбанова.

„Толкова много емоции“ е приказка за емоциите. Бо се събужда в добро настроение, но през деня се редуват смях, разочарования, радости и фрустрации.  Емоциите могат да се променят и за това може да се говори и дори да се очаква с любопитство и разбиране към себе си и ситуациите.

 „Време е за сън“ е приказка за заспиване. Всяка вечер Бо извършва своя вечерен ритуал (миене на личице, крачета и зъбки), но веднъж тя не успява да заспи. Мама и татко ѝ помагат да се отправи в страната на сънищата, а всеки, който чете книгата, получава ценни съвети.

Мари Као е работила в училище като преводач от и на жестов език. Майка е на две дъщери – на 1 и 4 години. Води курсове и е автор на книгата „Подробен наръчник на жестовия език, упражняван с бебето“, достигнала широка популярност. Бебешкият жестов език би помогнал на родителите да се справят с трудни ситуации при израстване на малкото дете и да намерят още един път за увеличаване на доверието на малчуганите към тях. Използването на жестовете помага и на детето – то да изразява желанията си още преди да е проговорило, намаляват тревожността му и освен това развиват фината моторика и визуалната памет.

Като подарък, в книгите родителите получават още упътване как да изучават жестовете и практически съвети как добронамерено да възпитават.

Ето няколко:

• Няма определена възраст, на която да започнете да използвате жестовете и мимиките. След шестия месец бебето вече се опитва да общува, но не е късно да започнете дори когато стане на две или три годинки. Бъдете търпеливи, защото вашето мъниче ще повтори жестовете ви, когато е готово!

• Използването на жестовете при дете с развит слух се нарича „невербална комуникация, свързана с говора“. Златното правило при нея е да произнесете думата, докато жестикулирате с ръцете си.

• Представените жестове са автентични и се използват във френския жестов език. Те не са опростени, а са употребени като отделни думи.

Източник: Издатество "Колибри"

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: