Как се танцуват дворцови танци

от

публикувано на 15.04.2023

Софийската опера и балет кани своите малки почитатели  да се насладят на балетния спектаткъл „Дворцови танци“, в който децата и техните родители ще могат да видят  как са се обличали кралете и кралиците, техните придворни и са танцували по цяла нощ.

Но,  да се върнем в  далечната  1661 година, когато се появили тези танци. По нареждане на крал Луи XIV, известен най-вече като  „Кралят Слънце“ била  открита Кралската академия за музика и танц в Париж. Учениците, които пристъпвали прага й трябвало да бъдат подготвени не само да танцуват добре и  красиво в балните зали, но и били задължени  да усъвършенстват техниката на изпълнение до съвършенство.

По това време Кралят-Слънце привикал в двореца си двама известни композитори   Жан-Батист Люли и  Жан-Филип Рамо. Гостите, които пристигали в Париж, за да посетят негово величество, получавали и специална покана, да гледат оперните и балетни спектакли.

И ние ви каним да се насладите на великолепните дворцови танци, на сцената на Софийската опера и балет. Денят е  23-ти април, от 11 часа.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: