Мистериозният саламандър

от

публикувано на 30.05.2023

Още от древни времена саламандърът е събуждал любопитството  на хората. Елините смятали, че той е вид дракон, но с по-малки размери, който живее в огъня. Според тях  това животинче притежавало необикновени сили, заради това, че е студенокръвно и можело  само с едно докосване на кожата си да угаси огнена стихия.

Разбира се, тогава хората нямали толкова много информация за заобикалящата ги природа и се страхували от новите неща, които виждали. Саламандърът или наричан още дъждовник, защото може да се види веднага след дъжд  е вид влечуго, като дължината на тялото му  достига между 15 и 25 см., но има видове, които са около 180 см. Нямат нокти и са живораждащи.

Има много видове саламандри, като най-отровен от тях е Карпатският. Останалите по-известни са Тихоокеанският, огненият и Алпийският.

Саламандрите са нощни животни, които водят самотен начин на живот. През есента изпадат в   зимен сън, но преди това се събират на големи групи, което им помага да преживеят неблагоприятния период от годината. Средната  продължителност на живота му е 17 години. Срещат се обаче и такива видове, достигнали до 50 годишна възраст.

Саламандрите се хранят с риба, жаби,  различни видове насекоми и безгръбначни животни. Предимно ловуват  нощем. На цвят са черни, а върху гърба  им  има жълти ивици.

От всички видове единствено за домашен любимец става аксиолотълът, който е вид воден саламандър.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: