Наклонената кула в Пиза става на 850 години

от

публикувано на 09.08.2023

Тя се намира в град Пиза, Италия. Може да я видите на място, което се нарича „Площад на чудесата“. На 9-ти август  1173  година е започнало строителството на прочутата кула, която е и камбанария  към голямата катедрала.

Архитект е Бонано Пизано, който се заел с построяването й. Но, когато стигнал до третия етаж, кулата започнала да се накланя на една страна и това много притеснило всички. Те спрели работа за няколко години. Малко по-късно се оказало, че под  нея  има подпочвени води и те довели до наклона. Въпреки всичко тя била построена и днес заради своя интересен външен вид и стойка, привлича милиони туристи от цял свят.

Ако застанете на определено място пред кулата и протегнете ръка, на снимката ще видите интересен ефект: сякаш я бутате. Може да поставите и празна вафлена фунийка от сладолед и отново ще впечатлите всички: кулата сякаш ще бъде в нея, под формата на леденото лакомство.

Днес за нея се организират тържества и всички, които ще я посетят ще получат парче торта за рождения ден на Наклонената кула в Пиза. Довечера тя ще грее в различни цветове.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: