Гледаща към Космоса, разговор с Нели Иванова в рубриката „Като Айнщайн“ на БНР“

от

публикувано на 15.08.2023

В рубриката „Като Айнщайн“ Нели Иванова ни разказа за работата си в Тренировъчния лагер за астронавти на Европейската космическа агенция. Самата тя би тръгнала без колебание към Космоса, но знае колко специална е селекцията на астронавтите и колко продължителна е подготовката им. Гостенката ни сподели  подробности за своята работа и познанство с някои астронавти.
Колко важна е работата на астронавтите, не само за опознаването на Космоса, но и за добруването и здравето на хората  на Земята, чуйте от наситения и богат разказ на Нели Иванова:

И без да е на Международната космическа станция, Нели не спира да изучава Космоса и да разазва за него тук, на Земята. От дете се интересува от астрономия и още тогава е отличена в международни олимпиади по астрономия. А днес преподава наученото.

Десетки въпроси за живота в Космоса й зададоха днес деца от цяла България: можем ли да ядем супа в Космоса, как се къпят астронавтите, как изследват кръвта си там, горе и не са ли самотни в МКС… А, ето и отговорите.

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: