Музей на театралните кукли в Сливен

от

публикувано на 11.08.2023

Любимите приказни герои Снежанка, Хитър Петър, Малкият принц, Баба Яга, Пипи и дори Хари Потър се намират на едно и също място. Те са заедно през цялото време и правят лудории, но такива, каквито децата им кажат. Мястото, където може да ги видите отблизо и дори да си поиграете с тях  е музеят на театралните кукли  в град Сливен.

Той  е единствен на Балканския полуостров, а куклите са изработени от деца.  Фондът се обогатява всяка година чрез конкурс, част от Националния фестивал на детската книга. В колекцията вече има изработени  2000 кукли.

За изработката им  могат да се използват разнообразни материали. Куклите  трябва да са поне 30 см високи и да могат да се задвижват, за да се използват в различни театрални представления.

В музея  има приказни замъци и декорации от любими детски приказки. Героите от българските народни приказки  са в отделен кът.

Ако минавате през град Сливен, непременно се отбийте през музея на приказните герои. А какво ще кажете  и да се включите в конкурса за изработка? Вашият герой ще има специално място там.

Източник: Община Сливен

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: