На разходка до пещера Венеца

от

публикувано на 31.08.2023

Лятната ваканция ни предлага много идеи за свободното време. Можете да играете,  да четете книжки,  да се разхождате или да пътувате с мама и татко до различни места. Ето  едно предложение, което ще събуди любопитството  ви. Отидете до пещера Венеца, която се намира съвсем близо до град Видин.

Близо до нея има рид във формата на венец и затова носи името Венеца. Дълга е около 200 метра и в нея има  общо 5 зали, като придвижването става по изградената за целта метална платформа. Преминава се през няколко тесни участъка, в които за кратко време  се налага човек да се наведе.

Пещерата е открита  през 1970 година и в нея могат да се видят ледени кристали,  различни по форма и големина сталагмити, сталактити, грозодовиден сталактит,  който се среща много рядко и няколко калцитни образувания. По целия под са разпръснати кристали в различни цветове, дължащи  се на кристализацията на водата и минералите в заобикалящите ги скали. Един  от тях наподобява образа на Света Богородица.

В  пещерата  е изградено художествено цветно  осветление, което придава ефектен изглед на образуванията. Отворена е за посещение през цялата година и ви очаква.

Източник: Пещера Венеца

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: