Танцуващата къща

от

публикувано на 17.09.2023

Неотдавна през 1994 г. в Прага, столицата на Чехия, започва строителството на една специална къща, каквато няма никъде по света. Тя била издигната, за да скрие разрушенията от войната, които загрозявали  града. „Танцуващата къща“ е готова през 1996 г., само две години след началото на строителството. Идеята за тази причудлива сграда дошла на бившия президент на Чехия –  Вацлав Хавел. Той живеел наблизо и мечтаел да вижда през прозореца си красива къща. И едновременно с това му се искало  минувачите да ахват от възхищение пред новото архитектурно чудо.

„Танцуващата къща“ получава името си заради интересните форми. Сградата е известна и с наименованието „Джинджър и Фред“, защото прилича на танцуваща двойка, точно като популярните американски актьори Джинджър Роджърс и  Фред Астер.

Къщата представя елегантен „танц“, а обликът й е дело на архитектите Владо Милунич и Фрак Гери. Състои се от две сгради във форма на цилиндри, като едната от тях има скосена част в средата и наподобява чупка в кръста. Неправилният цилиндър е по-широк в долната си част и прилича на разперена рокля. А терасата, която свързва двата цилиндъра е сякаш дамска ръка, протегната към партньора си.

Сградите изглеждат изящни и съвършени в своя танц. Те са реализирани в съвременния архитектурен стил – деконструктивизъм. Какво значи това? Този стил не следва класическите правилни форми, а  придава на постройките разчупен, странен и модерен вид.

Днес „Танцуващата къща“  е една от забележителностите на Прага и място, което събира туристи от цял свят. Пространството вътре се използва за офиси на няколко международни компании, а на върха се помещава един от най-известните френски ресторанти, наречен „Перлата на Прага“.

Източник: https://pixabay.com/

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: