Градът на лимоните и портокалите

от

публикувано на 23.09.2023

Какво ще кажете да си направим една кратка разходка до слънчевото градче Позитано, което се намира само на 50 км от Неапол?  Градът е разположен върху скалист хълм и от долния до горния му край жителите   се изкачват по стълби. В дворовете на къщите и по малките улички растат стотици портокалови и лимонени дървета, които придават допълнителен чар на това място.

Позитано е морски курорт в областта Кампания. Бреговата ивица не е голяма, но заради дългото лято, което продължава до края на октомври, плажовете са пълни с почиващи хора.

Смята се, че  градчето е основано от  бога  на морето Посейдон. Със сигурност се знае, че мястото е било древно рибарско селище, което е притежавало голямо пристанище. Благодарение на доброто корабоплаване, местните пътували и търгували с Близкия изток, Африка, Азия и Европа.

Днес Позитано е част от историческото и културно наследство на ЮНЕСКО и се посещава от много туристи през цялата година. Ако пътувате из южна Италия, непременно се отбийте, за да го разгледате.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: