Торта като за балерина

от

публикувано на 24.09.2023

Сега си представете една вкусна торта, която е направена от целувки, вътрешността й е  с крем, а цялата отгоре е покрита с горски плодове. Каква добра идея ви давам за неделния следобед, нали?

Такава торта наистина съществува и се нарича „Павлова“. Мястото, където е приготвена за първи път не е много ясно, защото Австралия и Нова Зеландия водят задочен спор по този въпрос. Този толкова нежен и приятен десерт носи името на известната балерина Анна Павлова, докато била на турне из тези две страни. Тогава един сладкар решил да й покаже уважение и направил нещо, наистина уникално.

Торта Павлова не прилича на нито една друга. Тук няма блат, а целувчена основа, която е прецизно изсушена и хрупкава по краищата и приятно мека в центъра. Преди да се сложи във фурната, в средата се оформя широко кладенче, което след това се пълни с крем  маскарпоне, а накрая отгоре се украсява с пресни горски плодове. И в никакъв случай не се консумира веднага, препоръчително е да престои 24 часа в хладилника.

Тази торта се нарежда сред първите 10, като една от най-вкусните и предпочитани сред любителите на десертите. В Южното полукълбо се приготвя за Коледа, а в останалите части на света – през летния сезон.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: