„Притури се планината“ – видео на Детския радиохор на БНР

от

публикувано на 11.10.2023

Известната народна песен  „Притури се планината“ се изпълнява повече от 15 години в репертоара на Детския радиохор на БНР. Аранжиментът за вокалния състав е създаден през 2006 година от композитора Юлиан Слабаков, по поръчка на маестро Христо Недялков. Новата версия на песента е представена на  тогавашното турне на Детския радиохор в Япония.

Народната певица Стефка Съботинова, известна с невероятното  изпълнение на песента „Притури се планината“, дава благословия на Детския радиохор за новата версия на песента. Оттогава „Притури се планината“ „живее“ на сцената чрез концертите на Детския радиохор, като се радва на голям успех, както в страната, така и в чужбина.

Оркестровата версия на песента е творчески експеримент, който обединява три от съставите на БНР- Симфоничният оркестър, Оркестърът за народна музика и Детският радиохор. В началото на месеца се състоя премиера на видеото към песента. С нея БНР и съставите му отбелязват началото на новия концертен сезон , както и  50 години от първото изпълнение на песента от Стефка Съботинова.

Солистът на новата версия е Борис Стойнов. Той е част от  Детския радиохор. Момчето от години съвмествява класическото пеене с фолклорното, а за ролята си в песента „Притури се планината“ се подготвя при народната певица Лиляна Галевска . Чуйте и вижте  внушително изпълнение на Борис Стойнов и Детския радиохор на БНР.

 

 

Източник: Антон Чалъков

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: