Музеят, който си има собствен призрак

от

публикувано на 30.10.2023

Когато някой ви спомене нещо за френската столица Париж, първото, за което се сещате е Айфеловата кула или Лувъра. Лувър е най-големият музей в света. Из  неговите  великолепни зали и просторни коридори  могат да се видят произведения на изкуството, дело на най-големите  световни майстори.

През 1190 година известният днес Лувър е бил построен  и е служел за крепостна стена. След което става кралски дворец, а днес  в него са изложени над 380 хиляди експоната. За да разгледате всички зали и да обърнете внимание на всяка картина, ще са ви необходими поне шест месеца.

Най-известният експонат в Лувъра е картината “Мона Лиза”, рисувана от  Леонардо да Винчи. Тя е толкова ценна, че е изложена зад бронирано стъкло и се пази от охрана. Картината е открадната от музея през 1911 година, а две години  по-късно  е върната на мястото си.

А знаете ли, че музеят си има и собствена мумия-призрак, на име Белфегор. През  деня тя  обитава етажа за изкуство от Египет, а нощем се разхожда из целия Лувър. Охраната не се страхува от него и даже му позволява  да влиза във всички зали. Единственото условие е да не  докосва експонатите, за да не се задейства системата за сигурност.

 

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: