Пъдпъдъченият остров

от

публикувано на 07.11.2023

В древни времена елините се качвали на своите лодки и пътували из цялото Средиземно море. Когато пристигали  на някой остров се заселвали и построявали свои градове, някои, от които са запазени и до днес. Един от тези градове е Сиракуза, която се намира на остров Сицилия и е известна със своя остров Ортиджа. Днес градът и островът са свързани посредством два моста.

Когато древните гърци пристигнали на острова, те забелязали, че на него е пълно с птици, при това пъдпъдъци и веднага го нарекли Ортиджа – в превод „Пъдпъдъчият остров“.С  него  са свързани много гръцки митове. Един от тях гласи, че богинята Лето е спряла в Ортиджа, за да роди близнаците – Артемида и Аполон. Според друга легенда, Зевс се опитал да отвлече сестрата на Лето – Астерия, а тя се превърнала в пъдпъдък. Друга история разказва , че за да се спаси, тя се превърнала в камък  и останала дълго под водата и така се  образувал остров Ортиджа.

Днес островът е много популярен сред туристите, които пристигат, за да се насладят на прекрасната барокова архитектура. Там се намират прочутата катедрала на Сиракуза, фонтанът Аретуза и паметникът на великия древногръцки  математик и изобретател Архимед, чиято фамилия основала града през 1 век. пр.н.е.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: