Обиколка в Нациолналния музей по математика

от

публикувано на 15.11.2023

Националният музей по математика се намира в административния район Манхатън, в американския град Ню Йорк. Сега някой от вас, които не се разбират с математиката, ще си кажат: „Не! Не стига, че сънуваме кошмари с числа и геометрични фигури, а ще ходим и в музей, посветен на математиката!“. Но бъдете спокойни – там няма да ви изпитват или тормозят. Напротив! Създателите на това нестандартно място твърдят, че галериите и експонатите в музея ще предизвикат любопитството на малките и големи посетители, като им разкрият чудесата на математиката.

Националният музей по математика в Манхатън е открит на 15 декември 2012 година и разполага с над 30 интерактивни експоната, които разкриват силата и чудесата на математиката. Определено любима на децата е малката триколка, способна да се движи по вълнообразна писта, направена от множество конуси в жълт цвят.

Експозицията „Формите на пространството“ показва как еднакви шестоъгълни фигури, разположени върху различно извити повърхности се променят визуално.

 

„Човешкото дърво“ също грабва вниманието. При тази експозиция имаме възможност да наблюдаваме как много малки наши копия образуват голямо дърво, което се мести в синхрон с движенията ни.

 

Друга популярна забележителност в музея е колекцията скулптури-пъзели на испанския творец Мигел Ортис Берокал. Всяка една от тях може да бъде разглобена на малки взаимосвързани части, а когато падне и последната – на показ излиза скрито бижу или друга изненада.

Националният музей по математика в Манхатън може да бъде интересен за посетители от 1 до 100 година, така че, ако се намирате там, непременно отидете да го разгледате.

 

Източник: https://momath.org/
Източник: https://momath.org/
Източник: https://momath.org/
Източник: https://momath.org/

БНР© 2023 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: