Годината е 1860. Градът Будапеща, който по това време е част от Австро-Унгарската империя. Принц Павел Антон Естерхази де Галанта празнува своя рожден ден. На празника е пълно с гости и всички се веселят. Рожденикът получава много подаръци. Идва време и за десерта. Майстори-сладкари му го поднасят. Това е торта, но не като другите, а с квадратна форма и украсена с бяла глазура.
Тази торта е наречена „Естерхази“, на името на известната унгарска фамилия. Тя се приготвя от маслен крем , подправен с коняк или ванилия , поставен между четири или пет слоя бадемово тесто. Тортата е декорирана с шоколадови парчета, които са във формата на райета. Гостите били възхитени от вида и вкуса на сладкиша. Той станал толкова популярен, че започнал да се конкурира и с друга известна унгарска торта, която носи името „Добуш“.
Днес тя се предлага в различни вкусове и често в нея дори се слагат карамелизирани сушени плодове, бадеми и шоколадови стърготини. Известна е още като „Елегантната торта“, заради стилния си външен вид. Ако пътувате до Унгария, отбийте се в някоя сладкарница и я опитайте! Със сигурност ще останете много доволни!
БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.