Кралската торта Естерхази

от

публикувано на 29.11.2023

Годината е 1860. Градът Будапеща, който по това време е част от Австро-Унгарската империя. Принц Павел Антон Естерхази  де Галанта празнува своя рожден ден. На празника е пълно с гости и всички се веселят. Рожденикът получава много подаръци. Идва време и за десерта. Майстори-сладкари му го поднасят. Това е торта, но не като другите, а с  квадратна форма и  украсена с бяла глазура.

Тази торта е наречена „Естерхази“, на името на известната унгарска фамилия. Тя се приготвя от  маслен крем , подправен с коняк  или ванилия , поставен между четири или пет слоя бадемово тесто.  Тортата е  декорирана с  шоколадови парчета, които са във формата на райета. Гостите били възхитени от  вида и вкуса на сладкиша. Той станал толкова популярен, че започнал да се конкурира и с друга известна унгарска торта,  която носи името  „Добуш“.

Днес тя се предлага в различни вкусове и често в нея дори се слагат карамелизирани сушени плодове, бадеми и шоколадови стърготини. Известна е още като „Елегантната торта“, заради стилния си външен  вид.  Ако пътувате до Унгария, отбийте се в някоя сладкарница и я опитайте! Със сигурност ще останете много доволни!

Източник: Hungary today

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: