За любопитните – къде се намира единствената био ескейп стая в България?

от

публикувано на 13.02.2024

Какво ще кажете да се  пренесем на едно доста особено и малко страховито място? Всички деца обичат обгърнатите в мистерии тайнствени места, които са малко известни, но винаги ще намерят начин да пробудят любопитството ни. Там, където ще ви отведа сега няма нищо опасно. Даже е много интересно. Това са подземията на Националния природонаучен музей към БАН. Там се намира първата био – ескейп стая, създадена за децата и техните близки, които обичат  приключенията.

Био ескейп  стаята има своя история. Тя  пресъздава забравената лабораторията на измислен персонаж – учения д-р Ирма Желязкова, посветила живота си на изследвания, за това как промените в климата влияят на животните, растенията и тяхното разнообразие. През 80-те години на миналия век д-р Желязкова се впуска в опасно самотно плаване с лодка през Тихия океан. Целта ѝ е да изследва отдалечени острови, за които се предполага, че до 20 – 30 години ще бъдат потопени под нарастващото морско равнище. Опитвайки се да опише редките видове по тези земи, Ирма Желязкова мистериозно изчезва в океана. Именно тук започва и мисията на влезлите в подземната ѝ лаборатория…

Какво се случва там, няма да ви кажа, защото трябва сами да го видите. Как науката и забавлението си подават ръка, ще разберем  от  Петър Ванев – един от ръководителите и създателите на  този интересен проект.

Източник: Природонаучен музей

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: