Какво знаем за метеорологията?

от

публикувано на 18.03.2024

Какво означава метеорологията и защо ураганите имат имена? Отговорът на този въпрос ще търси Ангелина Грозева – Анджи. Нашият пътеводител за климата в това предаване е новата книга „Метеорология“, от поредицата „Наукознание“ на издателство Noble Star Books. Пътеводител за тази тема е Станислава Първанова. А децата от Кids film academy, с ръководител Християна Стоименова, ще ни разкажат какво знаят за времето.

Знаете ли, че „метеоро“ означава нещо горе, а разбира се думичката „логия“ в превод е наука. А чували ли сте, че има съдебна метеорология, биометеорология и още много клонове на метеорология.

Съществуват и метеорологични балони. Те летят във въздуха и изучават времето. Първият такъв е пуснат преди 102 години и на него са се качили французинът Леон Хайверен и германецът Ричард Асман. Те откриват стратосферата.

Има още много интересни неща за времето, които можете да научите тази събота на 23. 03, когато ще можете да се срещнете и със синоптика Борислав Лазаров.

Със сигурност ви се е случвало да си кажете „искам днес да не вали, да е много слънчево, но не много топло„. За съжаление, времето не изпълнява желание, макар че от много стари праисторически времена, хората са правили различни ритуали и танци за дъжд. Например, молели са се на различни богове. Но все пак и ние влияем на атмосферата, ако много замърсяваме въздуха и планетата, времето ще ни се разсърди и ще ни изпраща странен климат и бедствия. Така че, трябва да се грижим за планетата, за да имаме хубаво време и сезони.

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: