Най-вкусният шницел

от

публикувано на 18.04.2024

Обичате ли да си похапвате шницел? Да, той наистина е много вкусен!  Известен е със своята златисто-кафява хрупкава коричка. За да приготвите  Виенски шницел е необходимо телешко месо, което да не е жилаво,  след това то леко се осолява, потапя се в галета и яйца и се пържи в масло.  Майстори на шницела са готвачите в столицата на Австрия – Виена. Не случайно чуем ли някой да казва шницел и веднага се досещаме за този град.

И до днес не се знае кой е измислил рецептата за приготвянето на Виенски шницел. Спорове се водят най-вече между Италия и Австрия, които не могат да се разберат италиански или Виенски е произходът на шницела. Съществуват  цели три версии по темата и никой не е съвсем сигурен коя е вярната.

Според първата рецептата е донесена от древните римляни. Втората гласи, че  шницелът е бил много популярно ястие в Северна Италия и Австрия през Средновековието. Но и в двете страни се е поднасял и приготвял по различен начин. Третата история за произхода на Виенския шницел  твърди, че  рецептата възниква в Италия, откъдето фелдмаршал Радецки я пренася в Австрия през 1857 година. Но, засега това е само легенда и информацията не е потвърдена нито от Австрийска, нито от Италианска страна.

Важното е, че след толкова години, шницелът си остава едно от любимите ястия по света. А във Виена е задължително да го опитате. Порциите са огромни и много често един шницел е достатъчен за двама души.

Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: