Какво е това какапо?

от

публикувано на 30.04.2024

Когато чуете  „Какапо“, какво си представяте? Може би  някакъв вид игра или пък порода куче? ….Не, всъщност   е вид папагал. Това според учените е най-тежкият папагал в света. Когато го погледнете,  ще видите, че прилича повече на бухал, отколкото на папагал. Характерно за него е, че е активен през  нощта, а през деня си почива сред зелените дървета. Този вид птица обитава територията на Нова Зеландия. Храни се с просо, листа, насекоми, семки и овес.

Както при другите видове папагали, краката му имат два пръста насочени напред и два-назад. Окраската му се слива с растителността. Изключително рядък вид, от който са останали само  60 екземпляра. Размножава се веднъж на 2-3 години, като за малките се грижат основно женските. Мъжките видове помагат в отглеждането на поколението по-малко.

И макар да е особняк сред останалите видове папагали, какапо е дълголетник и живее 90 години. Трудно може да се опитоми, но учените смятат, че е първият вид папагал, появил се на земята преди 80 милиона години.

Източник: БТА

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: