Великденско ателие в Националния етнографски музей

от

публикувано на 08.05.2024

Всяко дете обича да помага за Великден. Месенето на козунаци, боядисването на яйца и приготвянето на украса за празника е истинско удоволствие за малчуганите.

За това сега се отправяме към Образователния център на Националния етнографски музей, където се проведе ателие за деца, посветено на Великден. От него децата научиха повече за обредите преди и по време на празника; за ролята на червеното яйце в поверията и обичаите и вече знаят по какво се отличават днешните козунаци от някогашните обредни хлябове.

Освен това  боядисваха яйца в най-различни цветове, а след това ги изписаха  с восък. Срещаме ви с един от  организаторите – Радина Илиева – главен асистент в музея, която ще ни разкаже повече за ателието, а след това ще чуем и децата.

През лятната ваканция в Националния етнографски музей ще се проведат  ателиета, към които  децата могат да се присъединят и да научат повече за живота на нашите предци, за вярванията, обичаите  и дори за играчките им и на какво са си играели, когато са били деца,  при липса на компютри и интернет.

Източник: БНР

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: