Кете Колвиц – художничката, която рисува живота

от

публикувано на 24.06.2024

Каним ви на творческо ателие, посветено на художничката Кете Колвиц, известна най-вече с това, че рисува живота, такъв, какъвто е. В  Националната художествена галерия – Двореца всички нейни почитатели могат да видят отблизо най-известните й картини, рисувани в края на 19-ти и началото на 20-ти век.

Кете Колвиц – обединяващата фигура в експозицията, е най-известната германска художничка не само за своето време, но и до днес. Стилът й се утвърждава въпреки постоянната съпротива на официалната власт към творчеството й. В онези времена жените не са имали право да учат, а тези, които са имали талант да рисуват или пишат, не им е било разрешено да го покажат пред света.

За да научат повече за нейното творчество и да се опитат да рисуват като нея, в галерията дойдоха много деца. Художникът Калин Николов им показа интересни техники и им разказа любопитни факти от живота на Кете Колвиц, които много впечатлиха децата. Преди да разберем какво са научили от ателието, да чуем Калин Николов – художник и куратор на изложбата.

Източник: Образователни програми

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: