8 химна на български училища прозвучаха от сцената на Народния театър „Иван Вазов“

от

публикувано на 26.06.2024

За трета поредна година – чрез инициативата „Светилник“ – МУЗИКАУТОР обедини деца и учители и дари химни на училища от цяла България. Събитието се проведе под патронажа на Министерство на образованието и науката и Министерство на културата.

Усмивки, радост и сълзи от възторг изпълниха голямата зала на Народния театър „Иван Вазов“ в град София. Празничният концерт „Светилник“ събра на едно място всички училища, които в последната година взеха участие в третото издание на едноименната национална инициатива, която дарява с химни българските училища.

Ученици, преподаватели и родители чуха премиерно новата музикална емблема на своето училище и видяха за първи път специално създадените видеоклипове от студентите на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Тази година водещ на събитието бе известният актьор и телевизионен водещ Александър Кадиев, който допълнително допринесе за доброто настроение.

В третото издание „Светилник 2023/2024: И мойте песни все ще се четат!“ се включиха осем нови училища от София, Варна, Бургас, Ямбол, Русе, Сандански и Сливен.

МУЗИКАУТОР отдели от Културния си фонд сумата от 50 000 лв. за изработка и запис на химните, а творците дават право именно на тези избрани училища да използват музикалните произведения, създадени от тях за поколенията. Организаторите на концерта подготвиха и специални музикални и танцови изненади като специален жест към всички деца, дошли да представят своето училище. В празничния концерт се включиха младите гимнастички от Националния отбор по художествена гимнастика – девойки – индивидуално Алекса Рашева и Магдалена Вълкова, формациите Blackstorm и XNRG от Българската брейк федерация и певицата Виктория Георгиева.

На събитието присъстваха представители на всички партньори на МУЗИКАУТОР в третото издание на националната инициатива, сред които Кирил Вълчев – генерален директор на БТА, Милен Митев – генерален директор на БНР, Валя Гиздарска – програмен директор на БНТ, проф. д-р Пенко Господинов – заместник-ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, представители на Народния театър „Иван Вазов“, Алианца за развитие на творческите сили, „Балканика ТВ“ и MusicWorld.bg. Сред гостите на концерта бяха още Стефана Дечева,  вр. и.д. директор дирекция „Образование“ на Столична община, Елена Търничкова – държавен експерт в дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ на МОН, световноизвестният цирков акробат и заместник-кмет на Ямбол Енчо Керязов и много други.

Специална благодарност аудиторията отправи към творческите и филмовите екипи, създали химните и видеоклиповете на училищата.

Тази година празничният концерт „Светилник“ бе заснет и ще бъде излъчен от БНТ на 29 юни от 15.30 часа, всички видеоклипове ще можете да гледате в YouTube канала на МУЗИКАУТОР. Така всички, които искат да станат част от магията на „Светилник“, ще могат да се докоснат до нея.

Източник: Музикаутор
Източник: Музикаутор
Източник: Музикаутор

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: