За крепостта „Царевец“ и Роузи Ревер – инженер

от

публикувано на 20.08.2024

Тази седмица в рубриката ни „Героите разказват“, ще ви отведем до една древна и красива крепост, която крие много истории – крепостта „Царевец“ във Велико Търново. Освен как и кога е създадена, ще чуете и за нейното специално шоу „Звук и светлина“, което включва стотици цветни светлини и три лазерни лъча. Те представят моменти от българската история, битките срещу османските орди, годините на османското владичество, Възраждането, революционното движение и Освобождението на България.

Снимка: impresio

В другата ни любима рубрика „Четене с разбиране“ ще се срещнем с една малка изобретателка в книжката „Роузи Ревер, инженер“. Тя е от поредицата „Многознайковци“, с автор Андреа Бийти.

Хрумките на Роузи биха смаяли всеки – стига тя някога да реши да ги покаже. Заради своя страх от провал тя ги крие под леглото си. И така – до съдбоносното гостуване на прапралеля ѝ Роуз. Тя ѝ разкрива, че първата несполука не е повод за страх, а повод за празнуване.

Стела Соколова

Роузи е изобретила много интересни неща като мaшини за хотдог, панталони с хелий, шапки от сирене, с които да отблъсквате питони. За тях ще ни разкаже Стела Соколова – представител на издателство, което издава книжката. Също така и децата от център „Чародея“ в столицата, ще ни разкажат какво са разбрали от сюжета и какво обичат да си изобретяват те.

 

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: