В царството на гъбите

от

публикувано на 08.11.2016

Японската гъба ЕнокитакеГъбите си имат собствено царство с причудливи форми и необичайни цветове. Те не са нито растения, нито пък животни. Интересно е, че подобно на плодовете и зеленчуците, гъбите са съставени от 85 до 95 % вода. Те имат и собствена имунна система. ДНК-то на гъбите е сходно повече с това на хората, отколкото на растенията. Подобно на човешката кожа гъбите произвеждат Витамин Д, когато са изложени на слънчева светлина.

Гъбите използват антибиотик, за да отблъскват други микроорганизми, които се конкурират с тях за храна. Антибиотикът пиницилин е получен от гъбични видове. Традиционната китайска медицина използва гъбите от векове за медицински цели. Много от гъбите, които намираме в гората и по полето са отровни, затова никога не берем гъби, които не познаваме.

Освен в горите и по полетата някои гъби живеят изцяло под вода. Други пък обичат да са на тъмно – над 70 вида гъби от семейството Mycena светят в тъмното. Те произвеждат светлина, благодарение на химична реакция, която се нарича биолуминесценция. В миналото хората са осветявали пътя си в гората с парчета от тези гъби.

Виждали ли сте синя гъба? Ние не, защото не сме ходили в тропическите гори на Нова Зеландия и Индия. Не е известно да е ядлива, но пък синята гъба краси новозенландските банкноти. Забулената дама от снимката расте в Африка, Южна Азия, Австралия и Китай. Не само, че не е отровна, но и е вкусна. Шапчицата й е покрита със слуз, която привлича насекомите, които й помагат да разпространява спорите си.

Забулена дама

 

 

 

 

 

 

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: