Птицекрилата пеперуда на Кралица Александра

от

публикувано на 09.03.2017

Да, досетихте се – това е най-голямата пеперуда в света! Можете ли да отгатнете обаче колко голяма е тя? Пеперудата на царица Александра или Ornithoptera alexandrae, както е латинското й име, е голяма колкото човешката педя на възрастен. Размахът на крилата на мъжките екземпляри достига до 15-20 сантиметра, а на женските до впечатляващите 25 см.

Тя живее само на едно едничко място в света. Това са дъждовните гори на тропическия остров Нова Гвинея. Обитава само ивица гора от около 100 квадратни километра в близост до град Попондета, в Папуа Нова Гвинея. Открита е в далечната 1907 година и е кръстена в чест на Кралица Александра, съпруга на британския крал Едуард VII.

По-едрите женски пеперуди имат кафява окраска с бели петна. А мъжките, макар и по-дребни, са по-пъстри и красиви – с ярки жълти телца, и крилца, оцветени в нюанси на зеленото и синьото.

Голяма част от популацията е унищожена от изригването на вулкана на връх Ламингтън през 1951 г. Днес тази гигантска пеперуда е застрашен от изчезване вид. Тя постепенно губи местообитанията си, защото древните гори, в които живее, се изсичат, заради добиването на палмово масло. То се използва като суровина и за много любими детски лакомства, като вафличките например. Горите на тропическия остров Нова Гвинея са дом на много видове, които не се срещат никъде другаде по света. Това са над 760 вида птици, дървесни кенгурута и много насекоми.

У нас Птицекрилата пеперуда на Кралица Александра може да видите в Пловдив, в Регионалния природонаучен музей.

 

 

 

 

 

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: