Чистачите на природата

от

публикувано на 05.04.2017

Защо лешоядите са важни за околната среда? И защо тези птици изчезват?

Популацията на лешояди в България, а и в Европа, днес е силно застрашена. В миналото в България са се срещали четири вида лешояди – белоглав, черен, египетски и брадат лешояд. Брадатият и черният лешояд вече не гнездят в страната ни. Другите два вида са изключително редки и в България се срещат почти единствено в Източни Родопи. Причините за тяхното изчезване са намаляването на животните, бракониерството и най-вече отровите за диви животни и препаратите във ветеринарната медицина.

Лешоядите се хранят с умрели животни. Всеки вид се храни с различни части – белоглавите лешояди ядат меките тъкани, черните, които имат най-силен клюн, се хранят и с кожата и сухожилията на животното, египетските предпочитат дребните меки части, а брадатите са се специализирали в яденето на кости. Когато костите са твърде големи птицата се издига нависоко и ги пуска на земята, за да се натрошат на по-дребни частици. Всеки лешояд на практика се храни с различна част от животното.

Те са чистачите в природата. Лешядите се справят не само с тъканите и костите на мършата, но и с патогенните организми в нея. Заради висококиселинната им стомашна киселина те успяват да унищожат причинителите на много заразни болести като антракс, чума, бруцелоза и много други, и по този начин спират разпространението им сред домашните и дивите животни.

Как изглеждат ли? Те са едни от най-големите птици в Европа. Белоглавият лешояд е с неоперени глава и шия, кафяво оперение и тъмни пера на опашката и крилата, черният е с изцяло тъмно оперение, египетският се познава най-лесно, защото е дребен, с бяло оперение, а клюнът му е яркожълт.

Източник: Калоян Христов, БДЗП

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: