Джунглата

от

публикувано на 31.05.2017

Деца, пригответе се за една експедиция в джунглата! Какво наричаме джунгла? Думата „джангал“ идва от санскрит и означава „необработваема земя“. Санскритът е древен индийски език. Джунгла днес наричаме ниска гъста непроходима растителност съчетана с високи дървета.

 

 

 

 

 

 

 

Има ли обаче разлика между джунгла и влажна тропична гора? Влажните гори са тъмни, мрачни, с ниска растителност и са леснопроходими. Там, където гората е отстъпила и има по-малко дървета и повече слънце, избуява гъстата растителност на джунглата. Джунглите най-често се намират на края на влажните тропически гори.

Само 6% от Земята е покрита с джунгли и влажни тропически гори. Но те са дом на повече от половината видове, които населяват Земята. Джунглата гъмжи от насекоми. Така например на всеки квадратен метър има средно по 800 мравки.

Дърветата пък са обвити от лиани, които са много стари и също толкова дълги. Една лиана може да достигне 1,6 километра дължина.

 

 

 

 

 

 

 

Много интересни животни населяват джунглата. Такива са тапирите, които приличат и на прасе, и на мравояд. Тези странни животни са последните оцелели от голямо семейство бозайници, които почти не са се променили през последните 20 милиона години. В джунглата живеят още шимпанзета, ягуари, горили, коали, лемури, леопарди, маймуни и тигри и разбира се много други видове.

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: