Семейството на Синигерите

от

публикувано на 08.02.2018

Познавате ли, деца, пойните птички? В случай че не, имаме честа да Ви представим семейство Синигери. Най-широко разпространеният вид сред тях е Големият синигер. Той е и сред най-големите в семейството. Никога не може да го объркате с друга птица. Ще го познаете по лимонено-жълтия корем с една черна ивица, по черната главица и гръбчето с цвят на маслина. Как да различите мъжкия от женския синигер – по ивицата на коремчето, която при мъжките птички е по-широка. Синигерът е доста смел като за горска птица, любопитен и може да се каже, че е и лаком. Обича да се храни с насекоми, най-често вредни, като така почиства дърветата от тях, с дребни безгръбначни, семена и ядки. Той се събужда преди другите птици и през целия ден търси храна. Ще видите големите синигери на малки весели групички. Ако сложите хранилка за птици през зимата най-вероятно той ще дойде първи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Освен него има и Син синигер. Той е по-дребен и от врабче. Познайте колко тежи – цели 20 грама. Неговото чело е бяло, темето, крилцата и опашката му са сини, гръбчето е зелено, а гърдите са жълти.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Има и други видове синигери –  Матавоглав,  Лъскавоглав, който е с черна шапка, бели бузи, светло коремче и сиво-кафяв гръб. Среща се и Черен синигер,  украсен с лъскава черна глава, бели бузи и сив гръб. Има и Качулат синигер, който е кафеникав, с бял корем и с гребен на главицата.

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: