„Кохинор“

от

публикувано на 07.03.2018

Това име Ви е познато от боички и моливи. Но най-големите и известни диаманти и брилянти в историята са получили собствени имена. „Кохинор“ се нарича един прочут още от древността диамант. Думата е персийска и означава „Планина от светлина“. Името си получава чак през XVIII век, въпреки че е открит много отдавна – още през I век преди Нова ера.

 

 

 

 

Историята на диаманта е историята на много човешки съдби, а за него се носят какви ли не легенди. Индийците вярвали, че който притежава „Кохинор“, той владее и Индия. Вярвали също, че камъкът носи лош късмет на човека, който го носи. „Кохинор“ е украсявал тюрбаните на индийските владетели, вграждан е в троновете на султаните, носен е на юздите на любимите им коне, инкрустиран е в корони, гривни и брошки.

През 1850 г. той става притежание на британската кралица Виктория. През 1851 година „Кохинор“ бил представен на английската общественост, която обаче не била особено впечатлена от диаманта с формата на яйце, заради жълтеникавия му цвят. Кралското семейство взело решение да го шлифова. Една легенда разказва, че имало и опит той да бъде разделен на три части. Щом бижутерът докоснал диаманта той станал черен. Казват, че на сутринта камъкът възвърнал цвета си.

 

 

 

 

 

 

 

 

Върху „Кохинор“ била изпробвана първата машина за шлифоване на диаманти. В резултат той станал чисто бял, но загубил цели 17 грама от теглото си и сега тежи 21 грама, а от 186 карата останал 106. Казват, че когато кралица Виктория го показала на последния му индийски собственик, той не можел да продума няколко минути. Днес „Кохинор“ украсява короната на английската кралица Елизабет II.

Източник: Уикипедия
Източник: Уикипедия
Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: