Екслибрис

от

публикувано на 07.03.2018

Неотдавна в ДЕТСКОТО.БНР си говорихме за екслибрис. Тези от вас, които обичат книгите или пък са запалени художници, вероятно знаят какво се крие зад тази дума. За тези, които не знаят, ще го опишем като книжен знак. Представлява миниатюрна графика, която отпечатваме или залепваме като етикет върху вътрешната страна на корицата на книга от собствената ни библиотека. Думата идва от латински език – „ex libris“, което означава „из книгите на…“ или от „от библиотеката на…“.

Екслибрисът най-често е с размери 7х5 см, изрисуван е изящно и с усет към детайлите. Всеки екслибрис трябва да съдържа елемент, който най-добре да описва характера и заниманията на притежателя му.

Екслибрисът обичайно съдържа надпис „ex libris“, името на собственика, което може да бъде представено и с инициали, и графично изображение. Казват, че художниците – майстори на екслибриса, успяват да впишат в графиката името на притежателя, както може да видите и на екслибриса вляво, притежание на френския композитор Мариан Кузан.

Източник: Уикипедия
Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: