„Азбука на въображението“

от

публикувано на 06.06.2018

Помните ли онази объркана приказка, в която Червената шапчица стана Жълтата шапчица, а след това срещна в гората не точно вълк, а един жираф?! Това разбира се е любимата ни история „Бърканица в приказките“ от „Приказки по телефона“ на италианския писател Джани Родари. Този път в ДЕТСКОТО.БНР ще ви срещнем с въображението, с измислиците, с рисуването, с една детска изложба и с Джани Родари.

Изложбата беше подредена в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ в град Варна. Нейното име е „Азбука на въображението“. Всички творби, които включваше, са създадени в творческия авторски клас на художника Виктория Георгиева, позната с творческия псевдоним Mouse. Сега ще ви срещнем с Виктория и с нейните ученици Алекс, Доротея и Мартин.

Първо да разберем откъде идва името „Азбука на въображението“?

Съмнявам се да има деца, които да не са чували за Джани Родари и да не са чели „Приключенията на Лукчо“ или пък  „Приказки по телефона“. И понеже Виктория Георгиева спомена Джани Родари и неговата книга „Граматика на фантазията“ решихме да забъркаме една изненада за всички наши малки и големи слушатели. В Златния фонд на Българското национално радио пазим гласа на Джани Родари, записан през 70-те години на миналия век. В записа, който ще чуете, писателят разказва що за книга ще бъде тази граматика на фантазията, която все още не се е появила на бял свят. Гласът, който дублира Джани Родари, е на нашия колега Владимир Тренчев.

 

 

 

Източник: Градска художествена галерия гр. Варна
Източник: Ани Маринова

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: