Вълшебният меч щербец

от

публикувано на 29.06.2018

14 август 1018 г. Полският крал Болеслав Храбри преди минути е ударил с меча си вдигната метална решетка на Златната градска порта на руската столица Киев – след обсадата градът се предава и този удар е знакът, че победителят го приема. Мечът на Болеслав Храбри обаче не е какъв да е меч. Кралят го е получил от Ангел Господен, за да печели всички битки срещу своите врагове. При удара в Златната порта от меча се отчупва парченце, той става нащърбен и поляците започват да го наричат „щербец”.

Такава е легендата за единствената запазена до днес част от съкровищата на полските крале. Всъщност, щербец, който сега е изложен в замъка Вавел в град Краков, е великолепно украсен церемониален меч, участвал най-вероятно само в коронациите на полските крале от 1320 г. до 1769 г. Топката в края на бронзовата дръжка е сребърна, украсена е с ниело – фигури (лоза, цветя, кръстове, различни букви), изрисувани с черен метал върху златни пластини. Надписът по края на топката гласи: ”Този знак събужда обичта на кралете и гнева на съдиите”.

Още за меча-щербец,за белия рицар от Норвегия и за прекрасния Храм на лотоса във Виетнам, можете да научите от този епизод на „История на изкуството за деца“.

Източник: Уикипедия

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: