Загадъчната Етна

от

публикувано на 19.07.2018

 

 

Вулканът Етна се намира в североизточната част на остров Сицилия и често изригва. На височина достига 3323 метра и  е покрит целогодишно със сняг. Мечта за всеки скиор – в случай,че не се страхува от изригване…

Можете ли да си представите , че Етна е на почти 300 хиляди години ! Нейното първо изригване е било през далечната 475 г пр. Хр. Тогава никой от заселниците там не е предполагал,че това е мощен вулкан. Тази планина си е „спяла“ тихо и кротко. Когато изригва за първи път, лавата й помита всичко надолу.

Още едно сериозно изригване ще запомнят жителите на град Катания, който се намира под самия вулкан. То е било през 1669 година. Художниците са го изобразили в голямата катедрала на града и може да се види и днес.

Туристите, които искат да достигнат до основния кратер на вулкана, трябва да пътуват първо с лифт ,после да се качат на високо проводим джип и накрая – пеша.Разбира се, с подходяща екипировка! На височина 2500 метра има няколко кратера. Те също са достъпни и всеки може да влезе в тях. Пред погледа ви ,сякаш някой рисува лунен пейзаж: скали, дупки и парчета лава. В самия кратер е топло и растат малки тревички. Почвата в региона на вулкана е много плодородна. Отглеждат се различни сортове грозде и екзотични плодове, повечето от които не се срещат никъде другаде, освен на остров Сицилия.

Източник: pixabay
Източник: pixabay

БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.

В момента:
Следва: