Хлябовете, овкусени с подправки и зехтин, били познати още на древните гърци и римляни. Предполага се, че прапрабабата на пицата е италианският хляб „фокача“, който е плоска питка, в която са сложени маслини, лук и подправки.
Първата пица, такава каквато я познаваме днес, е приготвена в Неапол. Това става в късния 18 век, когато към фокачата се добавят домати, които пък идват в Европа в средата на 16 век. Като че ли първите, които се престрашават да ги опитат, са точно неаполитанците. Дотогава били смятани за силно отровен червен плод.
Основните съставки на традиционната италианска пица са домати, сирене, зехтин и зелени подправки. Но до края на 19 век пицата не била солена и пикантна, а сладка! Изненадахме ли ви? В един стар дневник на майстор на пици учените открили рецепти единствено за сладки пици.
БНР© 2024 Детското БНР. Всички права запазени.